Vaccinering mot TBE

TBE, som även kallas fästingburen hjärninflammation, sprids med fästingar. Vaccination mot TBE rekommenderas om man i minst en vecka ska vistas på landsbygd där risken för smitta är stor, till exempel Åland, vissa områden i centrala och östra Europa samt Sibirien i Ryssland. Risken är mindre men man kan också smittas av TBE i delar av Sverige, och vaccination rekommenderas om man är fast boende eller sommarboende i dessa områden.

Så går vaccinationen till

Man vaccineras mot TBE vid flera tillfällen. För att få bäst skydd rekommenderas att man får två doser det första året. Den andra dosen får man cirka en månad efter den första. Ett år senare får man ytterligare en dos, vilket gör att man är skyddad i tre år. Därefter rekommenderas en dos vart femte år.

Om man har fyllt 50 år när vaccinationen mot TBE påbörjas ser vaccinationstillfällena annorlunda ut då man första året får fyra doser.  Efter den andra dosen får man en extra dos två månader efter. Året därpå när fästingsäsongen närmar sig får men ytterligare en dos. De som började när de var äldre än 50 och som inte fått fyra doser under det första året rekommenderas att ta extradosen 2 månader efter nästa bosterdos. Om man inte tar extradosen ska man fortsättningsvis vaccinera sig med tre års intervall, annars rekommenderas en dos vart femte år.

Om man har glömt att ta en dos och det gått längre tid än rekommenderat behöver man inte börja om från början. Man tar då en dos och därefter följer man vaccinationsschemat som vanligt. Om risken för smitta är mycket hög finns det snabbvarianter av vaccinationen. De ger ett betydligt sämre skydd men är bättre än att inte vaccineras. Man brukar få sprutan med vaccinet på utsidan av överarmen.

Mer information om biverkningar, vad som gäller vid graviditet och amning samt för barn går att läsa på 1177.se

 

Scroll to Top