COVID-19

Vi ger det uppdaterade vaccinet som heter Pfizer Comirnaty JN.1

Vad är COVID-19?

Covid-19 är en virusinfektion som oftast ger lindriga symtom som snuva, halsont, hosta och feber. En del blir mer allvarligt sjuka med andningsbesvär och behöver vårdas på sjukhus. Andra symtom på covid-19 kan vara muskelvärk, huvudvärk, trötthet, försämrat lukt- och smaksinne och magbesvär med diarréer.

Hur smittar COVID-19?

Covid-19 smittar i första hand vid nära kontakter mellan personer genom droppar från luftvägarna. När en infekterad person nyser, hostar, talar eller andas ut sprids små droppar till omgivningen. Smittan kan ta sig in i kroppen när man andas in. Smittan kan också ta sig in genom att man rör med orena händer i ögon eller på slemhinnor i näsa och mun. En infekterad person kan smitta andra redan innan symtomen börjar. Tiden från det att man smittas till att man blir sjuk (inkubationstiden) varierar mellan 2 och
14 dagar, vanligast är 2 till 4 dagar.

Hur länge är jag smittsam?

Det kan variera mellan olika personer hur länge man är smittsam. Om man är allvarligt sjuk är man oftast smittsam under något längre tid än om man är
lindrigt sjuk:

  • Det är låg risk att du är smittsam om det gått minst 5 dagar från du fick symtom och du varit feberfri mer än 1 dygn och är påtagligt allmänt förbättrad.
  • Du kan vara smittsam längre än 5 dagar om du inte varit feberfri mer än 1 dygn. Du kan också vara smittsam längre är 5 dagar om du inte är påtagligt allmänt förbättrad. Om du efter 5 dagar bara har kvar lätta symtom som rethosta eller försämrat lukt- och smaksinne, är du sannolikt inte längre smittsam.
  • Om du bor på särskilt boende för äldre eller har vårdats på sjukhus kan din läkare ge information om hur länge du kan vara smittsam.
  • Om du har en svår immunbrist kan du vara smittsam längre. Det är därför viktigt att du rådfrågar din läkare om vad som gäller för dig.

Skyddseffekt

Forskning visar på att personer 65 år och äldre som vaccinerade sig med en påfyllnadsdos mot covid-19 fick ett betydligt bättre skydd mot allvarlig sjukdom och död än de som avstod en påfyllnadsdos. Skyddet mot att behöva sjukhusvård ökade till drygt 80 procent och mot att avlida ökade skyddet till nästan 90 procent, jämfört med de som inte tar någon påfyllnadsdos.

Effekten av påfyllnadsdosen varar länge, i över 90 dagar, även om den kan minska något över tid. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att folk som är 65 år och äldre, samt vuxna i riskgrupper, tar en påfyllnadsdos enligt rekommenderat intervall.

Intervall & rekommendationer

Rekommendationerna gäller från 1 september 2024 och tills vidare.

Personer som är 65 år och äldre eller tillhör en medicinsk riskgrupp rekommenderas en dos vaccin inför höst- och vintersäsongen.

Medicinska tillstånd som innebär ökad risk för allvarlig covid-19 innefattar:

  • Hjärt- och kärlsjukdom inklusive stroke (hypertoni som enda diagnos ingår ej)
  • Kronisk lungsjukdom såsom KOL eller svår instabil astma
  • Diabetes mellitus typ 1 och 2
  • Leversvikt
  • Njursvikt
  • Immunsuppression på grund av behandling, organtransplantation, blodcancersjukdom eller annan immunhämmande sjukdom/tillstånd, t.ex. Downs syndrom.
  • Sjukdomar eller tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller en flerfunktionsnedsättning).
  • Graviditet (efter graviditetsvecka 12). För gravida som har en ytterligare riskfaktor kan vaccination ske även före graviditetsvecka 13.
  • Annan sjukdom eller tillstånd som orsakad nedsatt hälsotillstånd på ett sätt som gör att covid-19 riskerar att få ett allvarligt förlopp. Exempel på sådana sjukdomar eller tillstånd kan vara demens, psykisk sjukdom eller skadligt alkohol- eller drogbruk, som orsakat en nedsatt kroppslig hälsa.

Personer som rekommenderas en dos kan avstå denna om de redan haft bekräftad covid-19 under innevarande säsong. Vilken period som avses kan variera från år till år och kommuniceras i samband med aktuell vaccinationsinsats.

Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser

Personer 80 år och äldre, samt personer 65–79 år med dagliga omsorgsinsatser i hemmet, rekommenderas en ytterligare dos vaccin mot covid-19 under våren för att säkerställa ett gott skydd året runt.

Personer som endast har hemtjänstinsatser i form av städning, trygghetslarm eller leverans av matlådor, ingår inte i målgruppen för rekommendation om vårdos.

En person som vaccinerade sig under hösten och dessutom har haft bekräftad covid-19 efter 1 oktober samma år har ett gott skydd även under kommande vår och sommar. En ny vaccindos under våren behövs inte, utan nästa dos kan tas till hösten.

Särskilt schema för personer med ett nedsatt immunförsvar

Folkhälsomyndigheten har ingen generell rekommendation om vaccination mot covid-19 för personer med immunbrist. Patientgruppen är bred och behandlande läkare avgör behovet av vaccination för dessa grupper.

De flesta personer med någon form av immunnedsättning på grund av sjukdom eller behandling ingår i rekommendationen om årlig vaccination mot covid-19 inför höst/vintersäsongen. En del personer med allvarlig immunbrist behöver tätare vaccindoser och det kan i vissa fall vara lämpligt att personer med allvarlig immunbrist följer de rekommendationer som gäller personer äldre än 80 år. Vaccination behöver i många fall göras vid tidpunkter som passar övrig behandling.

I enstaka fall kan behandlande läkare anse att det finns indikation för vaccination även av anhöriga till personer med allvarlig immunbrist

Vaccination mot covid-19 för personer som inte omfattas av rekommendationen

Vaccin är ett läkemedel och kan ordineras av läkare även till personer som inte omfattas av en rekommendation. Hanteringen av vaccination utanför rekommendation kan se olika ut i olika regioner och bygger på att grupper som rekommenderas vaccin prioriteras.

Vaccination av gravida

Gravida är en riskgrupp för covid-19 och rekommenderas vaccination i enlighet med rekommendation för riskgrupper ovan.

Vaccinen är godkända att ges under hela graviditeten, men vanligen finns inget skäl att vaccinera före vecka 12. Skydd mot covid-19 till gravida är viktigast att ge under senare delen av graviditeten när den gravidas lungvolym blir mindre. För gravida utan annan underliggande sjukdom rekommenderas därför vaccination efter 12:e graviditetsveckan, oavsett när på året graviditeten infaller. Däremot kan gravida med annan underliggande sjukdom ges vaccination även i första trimestern för att ge ett tidigt skydd.

Biverkningar

Så här långt har det getts över 13,47 miljarder doser av vaccinet. Allvarliga sidoeffekter är otroligt ovanliga, mindre än 0,05% av fallen. Det är viktigt att förstå att om någon får hälsoproblem efter att ha tagit vaccinet, är det inte alltid vaccinets fel. Man måste jämföra det med personer som inte har vaccinerats för att vara säker.

Om du får vissa specifika symtom efter att ha tagit vaccinet, som andningssvårigheter eller konstant buksmärta, ska du omedelbart söka läkarhjälp. De flesta biverkningar går över av sig själva på några dagar, som till exempel trötthet eller huvudvärk.

Vanligast är att man känner sig öm där man fick sprutan, kanske har feber eller huvudvärk. Mindre vanligt är att man känner sig yr eller får utslag. Om besvären inte försvinner på några dagar, bör du ta kontakt med din vårdcentral.

Vaccin

  • Pfizer Comirnaty JN.1 (65+ och äldre samt riskgrupper)
    Hösten 2024
  • Pris: 0 kr/dos
  • Antal doser:
  • Intervall:
  • Pfizer Comirnaty JN.1 (Icke rekommenderade grupper)
    Hösten 2024
  • Pris: 250 kr/dos
  • Antal doser:
  • Intervall:
Rulla till toppen