Vad är Hepatit
Hepatit är en akut infektionssjukdom i levern orsakad av hepatitvirus. Det finns 5 olika hepatitvirus som kallas A, B, C, D och E. Hepatit A och hepatit B kan förhindras genom vaccination.
Både Hepatit A och B är ovanliga i Sverige men vanligt att man blir smittade av utomlands, därför är det viktigt att vaccinera sig innan man reser.
Hepatit A
Hepatit A är ett virus som orsakar en inflammation i levern och kan göra att du blir gul i hud och ögonvitor. Sjukdomen går normalt över av sig själv inom en månad. Hepatit A är ovanligt i Sverige. Varje år drabbas cirka 100 personer, varav de flesta har smittats utomlands. Hepatit A smittar genom:
- Kall, rå och dåligt tillagad mat (t.ex. sallad, skaldjur och glass)
- Dricksvatten och istärningar
Efter vaccination med två doser varar skyddet minst 20 år. Om man inte är vaccinerad bör man i länder där smitta förekommer vara noga med handhygienen och säkerställa att man dricker rent vatten och äter mat som är tillagad. Hepatit A-virus dör vid kokning.
Hepatit B
Hepatit B är ett virus som ger upphov till leverinflammation. De flesta blir helt friska och blir då immuna, men ibland blir infektionen kronisk. Det är en global sjukdom och i världen finns totalt ungefär 350 miljoner smittade. Hepatit B smittar genom:
- Kontakt med blod (olyckor, behandlingar, instrument för tatuering eller piercing, kontaktsporter)
- Oskyddat sex