Vad är vattkoppor
Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som ger utslag på huden och som de flesta får som barn. Faktum är att även om du inte minns att du haft vattkoppor, har du förmodligen haft det. Över 99% av alla svenskar har haft sjukdomen, och många utan att ens ha märkt det. Viruset som orsakar vattkoppor sprids genom luften och är mycket smittsamt. Du kan bli smittad bara genom att vara i samma rum som någon som har vattkoppor, trots att de kanske inte än har synliga blåsor. Viruset sprids redan innan det finns tecken på sjukdom. Man är som mest smittsam från ett par dagar innan vattkopporna visar sig till ungefär fem dagar efter att de har börjat synas och man fortsätter att vara smittsam tills skorporna torkat ut.För de flesta är sjukdomen inte allvarlig, men personer med nedsatt immunförsvar, som barn med leukemi, kan bli mycket sjuka.
Symtom
Vanligtvis tar det ungefär två veckor innan sjukdomen bryter ut från smittotillfället. De första symptomen är oftast mild feber, en svag huvudvärk och en känsla av trötthet. Efter några dagar börjar de första utslagen dyka upp. Dessa startar vanligtvis på bröstet eller ryggen och sprider sig sedan till ansiktet, hårbotten, armar och ben. Efter en dag eller två förvandlas dessa prickar till små blåsor fyllda med vätska, som kan klia oerhört. Med tiden brister dessa blåsor och blir till små skorpor som till slut faller bort av sig själva. I vissa fall kan dessa blåsor lämna permanenta ärr, som kan ändra utseendet på huden.
Vattkoppor i relation till bältros
När du först blir smittad med vattkoppsviruset, får du sjukdomen vattkoppor. Viruspartiklarna reser ofta längs med dina nervtrådar till nervknutor nära ryggraden där de sedan förblir vilande resten av ditt liv. Men ibland kan viruset vakna upp igen och bli aktivt. Detta sker vanligtvis när man blir äldre, ofta efter 50-årsåldern, men det kan hända tidigare för vissa människor.
Det finns flera skäl till att viruset kan bli aktivt igen. Det kan till exempel bero på stress, om du har en annan sjukdom, eller om du genomgår en behandling som försvagar ditt immunförsvar. När viruset vaknar, reser det ut längs samma nervtråd som tidigare, till huden där nervtråden slutar. När det händer får du utslag igen, men denna gång är det inte vattkoppor utan bältros. Upp till en tredjedel av alla svenskar kommer att drabbas av bältros någon gång under livet. Vanligt är att många vaccinerar sig mot bältros efter 50 års ålder, då risken för utbrott ökar markant med naturligt åldrande.
Vaccination mot vattkoppor
Vaccinet kan ges till barn som är äldre än 9 månader, ungdomar och vuxna upp till 49 års ålder. Om du är över 49 år och säker på att du aldrig haft vattkoppor, och inte heller har barn som haft sjukdomen, kan du få ett annat vaccin. Detta vaccin är anpassat för att fungera bättre med äldre personers immunsystem, som kanske inte reagerar lika starkt på vaccin.
Vaccinering mot vattkoppor ger ett långvarigt skydd mot sjukdomen, vilket är bra eftersom vattkoppor kan vara mycket obehagligt och ibland leda till allvarliga komplikationer. Dessutom, om du vaccinerar dig mot vattkoppor minskar du din risk att senare få bältros. Vaccination mot vattkoppor minskar risken att få bältros senare i livet med upptill 80% jämfört med genomgången sjukdom. Vaccination är därför ett bra sätt att skydda både barn och vuxna från dessa sjukdomar.
Mitt barn har varit i kontakt med vattkoppor
Om du misstänker att du har blivit smittad med vattkoppor kan du få ett vaccin inom 72 timmar, alltså tre dagar, från det att du tror att du blev smittad. Detta vaccin kan möjligtvis hindra sjukdomen från att bryta ut, eller göra så att sjukdomen inte blir lika svår om den ändå bryter ut.
Skyddseffekt
Efter att du tagit den första dosen av vaccinet är du skyddad till 82%. Men om du tar en andra dos av vaccinet ökar skyddet ännu mer, till 98%.
Det måste minst gå fyra veckor mellan doserna men vi rekommenderar att man väntar minst 3, upp till 12 månader. Längre tid mellan doserna har påvisats ge bättre och långvarigare effekt.
Biverkingar
Mycket vanliga: (>1/10): rodnad, smärta.
Vanliga (>1/100): svullnad, feber.
I enstaka fall kan den som vaccinerats få vattkoppsliknande hudutslag (10-14 dagar) efter vaccinationen, vilket kan bero på en naturlig reaktion efter vaccinationen.