Vaccin

Speciallister på vaccin

På Glömstapoolen har vi stor expertis inom vaccinationer och tillhandahåller allt ni behöver gällande vaccinering och rådgivning kring detta. Våra erfarna sjuksköterskor och läkare bistår dig i att garantera det optimala skyddet mot riskfyllda och oönskade sjukdomar, oavsett om det handlar om sjukdomar som förekommer här i Sverige eller utomlands.

Vaccin skyddar

Vaccin fungerar genom att de aktiverar kroppens immunsystem mot en specifik sjukdom – man tänker ofta på virussjukdomar, men det finns även vaccin mot sjukdomar orsakade av parasiter, bakterier och liknande. Förenklat kan man säga att ett vaccin utsätter kroppen för en svag version av sjukdomen, som immunsystemet i de flesta fall enkelt besegrar. Därefter har man förstärkt skydd mot den ”verkliga” versionen av sjukdomen. Vaccination ger sällan 100 % skydd, men det är nära. Vaccinationsskydd varar inte för evigt, vilket gör det viktigt att kontrollera när man senast vaccinerades och hur länge ett specifikt vaccin är effektivt.

Med hjälp av det sammanhållna journalsystemet ”Mittvaccin” håller vi koll på dina vaccinationer och påminner dig när det är dags för förnyelse. Det är ett klokt val att välja en aktör som är uppkopplad till Mittvaccin så att oavsett vart du vaccinerar dig, finns din vaccinationshistorik tillgänglig för dig & sjukvårdspersonalen. I dagsläget är upp till 1000 mottagningar runtom i Sverige uppkopplade och antalet växer årligen. Ladda ned appen för att ta del av din vaccinationshistorik.

Viktigt att vaccinera sig

En individ som har vaccinerats kan i vissa situationer bära på en sjukdom och sprida den till icke-vaccinerade personer. Därför är det mycket viktigt att alla som kan vaccineras gör det för att förhindra att människor blir sjuka och att smittsamma sjukdomar sprider sig i samhället. Vissa sjukdomar överförs genom djur, som till exempel TBE och fästingar.

Sverige har ett välutvecklat vaccinationsprogram för barn som alla erbjuds att delta i. Programmet omfattar nu vaccination mot följande sjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib-infektion, pneumokockinfektion, mässling, påssjuka, röda hund, rotavirus, hepatit B och HPV.

Vaccinering mot andra sjukdomar är också viktigt. Du kan läsa mer om dessa vacciner och sjukdomar nedan.

Läs mer om sjukdomar du kan vaccinera dig mot:

Rulla till toppen