Kolera & Turistdiarré

Vad är Kolera

Kolera är en sjukdom som ger kraftiga diarréer och orsakas av en speciell bakterie. Den är vanligast i områden där det finns dålig vattenrening och avloppshantering.

Smittan sprids oftast genom vatten som är förorenat med bakterien, eller genom mat som inte är tillräckligt kokt eller stekt. När man blir smittad tar det mellan tre till sex dagar innan man börjar känna av symptomen.

Diarréerna som uppstår kan vara så kraftiga att man riskerar att bli uttorkad, vilket kan vara farligt om det inte behandlas snabbt. Man förlorar snabbt stora mängder vätska; uppemot 20 liter per dygn!

Personer som har vissa långvariga sjukdomar eller som är gravida bör vara särskilt försiktiga, eftersom de kan vara mer utsatta för kolera. Om du planerar att resa till ett område där kolera är vanligt, kan det vara bra att prata med en läkare eller sjuksköterska om hur du bäst skyddar dig mot sjukdomen.

Vaccin mot Kolera

Dukoral är ett drickbart vaccin som skyddar dig mot kolera och som också visat sig ge ett visst skydd mot ETEC, en bakterie som ofta är orsak till turistdiarré. Resenärer som besöker låginkomstländer har ofta en 20-50% chans att drabbas av turistdiarré under en tvåveckors vistelse. Turistdiarré är ganska vanligt i många delar av världen. Dessutom har personer som tidigare har haft problem med turistdiarré en ännu större risk att bli sjuka igen.

Dukoral är en oral lösning som administreras i hemmet, och som ska förvaras i kylskåp fram till dess att det ska beredas. För att säkerställa effekt ska man vara fastande 1 timme före och 1 timme efter administration.

Det finns olika doseringsanvisningar för vaccinet beroende på om du vill skydda mot kolera eller turistdiarré, och även beroende på åldern på personen som ska vaccineras.

Skydd mot kolera:

  • För barn mellan 1-6 år: Tre doser ska tas med en veckas mellanrum. Detta ger skydd i sex månader. Om ytterligare doser tas inom sex månader efter den senaste dosen, förlängs skyddet med sex månader till.
  • För personer som är 6 år och äldre: Två doser med en veckas mellanrum ger skydd i två år. Om en ny dos tas inom två år efter den senaste dosen, förlängs skyddet med ytterligare två år.

Skydd mot ETEC (en typ av turistdiarré):

  • För personer som är 1 år och äldre: Två doser ska tas med en veckas paus mellan varje. Detta ger ungefär tre månaders skydd. Om en ny dos tas inom fem år, får personen ytterligare tre månaders skydd mot ETEC.
Videon nedan demonstrerar dosering & administration

Skyddseffekt

Skyddseffekten mot kolera är ca 85%.

För den typ av turistdiarré som orsakas av ETEC-bakterien minkas risken att bli sjuk med cirka 60-70%.

Biverkningar

Biverkningar från vaccinet Dukoral är ovanligt. De som kan inträffa inkluderar oftast illamående, magont och lös avföring. Barn kan ibland uppleva kräkningar, och om du är osäker på om barnet har fått i sig vaccinet ordentligt, är det bra att kontakta oss för rådgivning.

Vaccin

  • Dukoral
    Intas oralt
  • Pris: 430 kr/dos
  • Antal doser: 2 doser med en veckas mellanrum. Påbörja senast 2 veckor före avresa.
  • Intervall: 6-24 månaders effekt
Rulla till toppen