HPV (Livmoderhalscancer)

Vad är HPV

I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus (HPV), även kallat för vårtvirus. Det finns flera hundra olika HPV-typer, varav några ger vårtor och andra som kan ge cellförändringar och cancer, framförallt i underlivet. De virustyper som orsakar cancer brukar inte orsaka vårtor. Tack vare gynekologiska cellprovtagningar har antalet insjuknade i livmoderhalscancer halverats sedan mitten av 1960-talet.

Om man har fått cellförändringar av HPV-viruset kan försvinna av sig själv efter något år med lite tur. En del som får cellförändringar av HPV blir inte av med viruset och riskerar då att utveckla cancer, oftast efter många år. Oftast märker man ingenting om man smittas med HPV såvida man inte får synliga vårtor. Cellförändringar kan bara upptäckas genom cellprovtagning. Därför är det rekommenderat att regelbundet gå på cellprovskontroller för att upptäcka cellförändringar & ta bort dem i god tid innan de utvecklas till livmoderhalscancer. 

Vaccination mot HPV

Vaccinet ingår numera i barnvaccinationsprogrammet för bägge könen, och ges då i 9-14 års ålder via elevhälsan. Har man missat detta så går det även bra att vaccinera sig i efterhand men då på egen bekostnad. 

Alla kvinnor födda 1994-1999 erbjuds nu även gratis vaccination mot HPV med efterföljande HPV-prov. Se nedan för att läsa mer om studien. 

Läs mer om studien

Skyddseffekt

Vaccinet ger så gott som fullgott skydd och anses räcka livet ut efter avslutad vaccinationsserie. Vaccination tillsammans med regelbunden gynekologisk cellprovtagning i åldrarna 23 till 64 år ger ett mycket gott skydd mot livmoderhalscancer. Med god vaccinationstäckning bland pojkar och flickor är det i framtiden möjligt att utrota denna cancerform.

Biverkningar

De vanligaste biverkningarna är smärta och rodnad kring insticksstället, huvudvärk och trötthet. Dessa biverkningar brukar gå över inom ett par dagar.

Vaccin

  • Gardasil 9 (9-14 år)
  • Pris: 2180 kr/dos
  • Antal doser: 2
  • Intervall: 5-12mån
  • Gardasil 9 (15 år och äldre)
  • Pris: 2180 kr/dos
  • Antal doser: 3
  • Intervall: 2mån > 4mån
Rulla till toppen